Stenbiderrogn med hjemmerørt mayo

Stenbiderrogn med hjemmerørt mayo

Nu er det tid til at byde foråret velkommen med den lækre friske stenbiderrogn – den “danske kaviar”. Selvom den friske rogn kan fryses (og dog mister lidt af smagen), så er det lige nu, den for alvor skal nydes.
Du kan lave de flotteste forretter eller frokostretter med stenbiderrogn, og det er den oplagte gæstemad lige nu. Prisen behøver ikke være så skræmmende, som man umiddelbart kan tro. Jeg gav i går 80 kr. for 200 gram, som rækker fint til forret til 4 personer (der er 50 g på hver af retterne på billederne). Hvis man selv vil skylle rognen og rense hinderne af, kan de gøres endnu billigere.

Den oplagte variant er med creme fraiche og rødløg, fx på små blinis, hvilket er utroligt lækkert, men jeg har her lavet et par varianter med hjemmerørt mayo. Prøv også et godt stykke rugbrød med nye kartofler pyntet med stenbiderrogn, mayo og purløg.

Den første variant er med hjemmerørt mayo, letkogt porre, purløg og små hjemmelavede kartoffelchips. Porrerne er kogt al dente og skåret i ca. 3 cm. stykker, som stilles på højkant og presses lidt, så de minder lidt om en blomst.

Stenbiderrogn
Den anden variant er med hjemmerørt mayo, nye kartofler, pocheret æg, purløg og små hjemmelavede kartoffelchips
Stenbiderrogn2 
 

Sådan gør du:

  • Start med at koge porrerne eller de nye kartofler.
  • Lav de sprøde kartoffelchip af fine små skiver på ikke meget mere end 1 mm i tykkelsen. Friter dem i en lille tykbundet gryde vindruekerneolie. Temperaturen må ikke være så høj, at de bliver for mørke, og ikke så lav, at de koger og bliver slatne. Den ideelle temperatur er omkring 170 grader.
  • Pisk to æggeblommer (brug pasteuriserede æg, hvis du ikke bryder dig om at bruge rå æg) og 1½ tsk god hvidvinseddikke og en anelse salt sammen med en elpisker. Tilsæt nu vindruekerneolie i en tynd stråle, indtil du får en lys og tyktflydende mayo. Smag til med eddike og salt.
  • Vælger du retten med æg, skal ægget pocheres (du kan sagtens vælge at koge et smilende æg i stedet – eller helt udelade ægget). Slå ægget ud i en skål og hæld det i spilkogende vand tilsat lidt eddike og salt. Brug en ske til at samle ægget lidt i vandet (og indrømmet, det kan godt laves noget flottere end mit på billedet).
    Skru lidt ned for varmen og giv ægget ca. 3 minutter.
  • Anret din ret og drys med purløg, salt og peber.

LÆS FLERE INDLÆG FRA VOKSENLIVSSTIL

1 svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *