Pomeransstænger – nu med appelsin!

Pomeransstænger – nu med appelsin!

pomerans-appelin-staengerDa jeg var barn, lavede min mor ofte pomeransstænger til jul, som jeg syntes var nogle af de lækreste og fineste julesmåkager, der fandtes. På et tidspunkt gik de i glemmebogen, og nu kan min mor ikke finde opskriften, selvom hun har ledt overalt.
Jeg har søgt på nettet, men det er ikke ligefrem den småkage, der er allermest kendt – og desuden er syltet pomeransskal blevet lige så lidt udbredt efterhånden.

Så nu har jeg lavet min egen version – dog med syltet appelsin i stedet for pomerans – og de smager mindst ligeså godt, som jeg husker dem. De er mindre bitre med appelsin i stedet for pomerans. Men det er jo en smagssag, og du kan sagtens vælge mellem appelsin og pomerans – eller blande dem, for den sags skyld!

pomeransstaenger

DU SKAL BRUGE (55-60 stk.)

250 g mel
125 g sukker
200 g smør
1 æg
100 g hakket appelsinskal
150 g overtrækschokolade

***

Smulder smørret i melet (jeg bruger en håndmixer).  Tilsæt sukker og hakket appelsinskal.
Jeg bruger denne her fra Dr. Oetker, som jeg hakker yderligere, så det bliver bittesmå stykker.  appelsinskal-hakketRør ægget i dejen og saml den til sidst med hænderne til en ensartet galt masse.
Del den i 2-3 store ruller og sæt dem på køl en time eller to.

Tag et stykke ud af gangen, så det ikke bliver for blødt. Tril dejen ud i fingertykke pølser – mine er blevet lidt tykke, da de flyder lidt ud under bagningen, så vælg evt. en lillefingerstørrelse, hvis du vil have kagerne lidt finere.
Skær ud i ca. 5 cm. lange stykker.

Bag stængerne på bagepapir i ca. 8-10 minutter ved 200 g. Husk altid at holde øje med småkager, de det pludseligt kan gå hurtigt. Tag dem ud, når de er lysebrune.
smaakager-chokoladeNår kagerne er kølet ned, dyppes den ene ende i overtrækschokolade.
Jeg har brugt en rigtig chokolade (den mørke fra Odense) – skal det være hurtigt og nemt, og du ikke har mod på det med temperering, kan du også vælge knapper.

TIP! Hæld chokoladen i et æggebæger – så har du en højde på overtrækschokoladen, der passer til kagerne.
glimmer-kager

Det er jo ikke ligefrem nødvendigt, men jeg er lidt vild med glimmerstøv for tiden – så kagerne har fået et lille pift bronzepulver i den ende, hvor der ikke er chokolade.

Prøv mine appelsinstænger – min nye udgave af de gamle pomeransstænger – hvis du vil have et lidt anderledes, delikat og super velsmagende julesmåkage.

Kærlig hilsen Jeanette

LÆS FLERE INDLÆG FRA VOKSENLIVSSTIL

3 replies
  1. Anni Dalsgaard
    Anni Dalsgaard says:

    Du forklarer altid så fint Jeannette, ned i mindste detalje! Kagerne skal prøves – men det bliver nok januar kager. Og den fine juleskål er mage til mit omfattende julestel…..

    Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *