Højde er (åbenbart) ikke helligt!

Højde er (åbenbart) ikke helligt!

I fredags så jeg Vild med Dans, og det slog mig, at der ofte i det program bliver kommenteret på deltagernes højde. Ét år var der en basketballspiller, hvis højde blev kommenteret i hvert eneste afsnit, og i år var det så den dygtige Michelin-køkkenchef Dak, hvis højde blev kommenteret i tide og utide.
Igen og igen skulle det kommenteres, at hun er lille, mens andre blev komplimenteret for at være “høje flotte par”.

Jeg er sikker på, at der ikke lå noget ondt bag, men det fik mig alligevel til endnu en gang at tænke over, at højde er én af de sidste ting, som det åbenbart er i orden at kommentere, mens der heldigvis efterhånden er almindelig konsensus om, at det ikke er politisk korrekt at kommentere på folks vægt. Man tror måske ikke, at højde er så vigtigt, men for mange mennesker kan det være lige så stort et kompleks både at føle sig for lille eller stor, som det kan være at føle sig for tyk eller tynd.

"We're always too skinny or too fat or too tall or too short. We're shaming each other and we're shaming ourselves, and it sucks." Emma Stone.

Jeg har en dejlig veninde, som vel er omkring de 1.80, hvor jeg er 1.64 cm. Vi har flere gange talt om, at hvor jeg kan føle mig som en undermåler ved siden af hende, så kan hun omvendt føle sig stor og klodset sammen med mig og med sine andre lavere veninder. Det går begge veje, og de fleste af os er usikre ind imellem.

Jeg oplever det selv af og til at blive kaldt “lille” (ordet “lav” er der alligevel ikke ret mange, som vil være bekendt at bruge – så meget politisk korrekthed er der trods alt). Det er jeg jo objektivt set også, men alligevel synes jeg, at det i nogle situationer kan være meget ubehageligt, at det skal udpensles . Nu vil nogen hævde, at der jo ikke er noget galt eller negativt i at være lille. Man kan nok så meget sige, at der ikke ligger noget ondt eller negativt bag, men jeg kalder altså heller ikke nogen for “stor” eller “høj” for den sags skyld. Det kunne være lige så ubehageligt for en høj person, som måske også har et lurende højdekompleks liggende. Jeg kan finde på at kalde en person “høj og flot”, for så ved vedkommende, at jeg mener det positivt.

Billedresultat for shaming others

Vi kan heller ikke komme udenom, at der traditionelt har ligget en prestige i at være høj. Ligesom at være slank…eller ung. De stereotyper er heldigvis ved at blive afløst af personlighed. Uanset hvad, så er det det hele menneske, det handler om, og hvordan den samlede pakke ser ud, ikke bare indpakningen, men først og fremmest indholdet.
Forstår man ikke det, så går man glip af meget her i livet.

Billedresultat for define appearance

Jeg mener ikke, at vi skal være alt for nærtagende, og at alt skal vejes på en guldvægt. Vi kan sagtens kalde hinanden for høje og lave, store og små, hvis det absolut skal være relevant – men aldrig på en måde, som kan efterlade usikkerhed.
Der smutter nok også dumme bemærkninger fra os alle en gang imellem, men generelt er bare stadig som om, at højde – sammen med slankhed – er ting, som der ikke er så megen finfølelse og empati omkring. Selvom vi synes, at en person er perfekt og sikkert er fuld af selvtillid, så har de fleste behov for at blive talt op og ikke ned. Uanset om de er høje, lave, tykke, tynde, unge eller gamle ♥

Billedresultat for shaming others

Kærlig hilsen Jeanette

 

4 replies
 1. Anette Ninon
  Anette Ninon says:

  Jeg er 165 og en af mine ungdomsveninder 180, vi havde en fest med at lege giraf, når vi skulle lave sjov.

  Svar
 2. Tina KH
  Tina KH says:

  I det hele taget er der faldet en del uheldige bemærkninger i programmet i år.
  Det er en skam at mange, som falder en smule fobi det “normalt anset” skal kommenteres på.
  Jeg håber også vi snart får en tendens hvor personligheden kan slå igennem og være det bærende element.
  Aften hilsner herfra:-)

  Svar
  • Jeanette Hylleborg
   Jeanette Hylleborg says:

   Tak for kommentaren, Tina. Jeg er helt enig, og igen skal vi ikke være nærtagende, men det program ses af rigtigt mange mennesker og er med til at danne nogle standarder.
   Personligheden længe leve! 🙂
   KH Jeanette

   Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *