Skøn roman om en modig kvinde og pionér

Skøn roman om en modig kvinde og pionér

Kender du det, at nogle romaner nærmest bare læser sig selv? Man falder ind i fortællingen og nyder hver gang, man har en ledig stund, hvor man kan læse videre. Sådan en nydelse er For tæt på Solen af den amerikanske forfatter Paula McLain.

Hun slog igennem med sin historiske bestseller Madame Hemingway, og denne gang er der spået lige så stor succes – endda med dansk islæt, idet Karen Blixen spiller en central rolle i romanen. Ikke som forfatteren Karen Blixen, men som part i det trekantsdrama, der udspiller sig mellem hovedpersonen, den unge rebel Beryl Markham, og Karen Blixen og hendes store kærlighed, Denys Finch Hatton.

for-taet-paa-solen-roman

Fortællingen er fiktion, der bygger på historiske personer og begivenheder. Opsamlingen sidst i bogen på hovedpersonens Beryl Markhams liv bliver meget rørende, fordi man får en afrunding på historien baseret på fakta. Hvordan gik det hende egentlig? Døde hun under en af sine banebrydende flyvninger, hvor endte hun? Det får du svar på i bogen.

***

Romanen følger hende fra fireårsalderen i starten af 1900-tallet, hvor hun ankommer med sin familie til Kenya, og snart efter bliver forladt af sin mor og bror, som hun først ser igen mange år senere. Hun vokser op med sin far og begår sig som fisk i vandet blandt de indfødte og i den vilde, til tider barske, natur. Hun har ikke de store skolemæssige interesser og ambitioner, men slægter sin far på, når det gælder evnerne til at træne de bedste væddeløbsheste på kontinentet.

Hun bliver stærk og stædig, går sine egne veje, og får tidligt en fornemmelse af, at hun som pige kan udrette det samme som drengene. Da faderen går konkurs og flytter fra det hjem og område, hun elsker, kaster hun sig hovedkuls ind i et ægteskab med en farmer på en af de tilstødende jorde. Hun er under pres på alle måder for at indgå et ægteskab med en mand, som hun dybest set ikke elsker. Igen ender hun med at kæmpe for at komme videre efter at være svigtet og forladt. Hun træner heste, med succes, men kæmper mod kønsdiskrimination og mod sladder i det overklassesamfund, hun stifter bekendtskab med i den afrikanske koloni.

Senere, stadig som en ung kvinde, møder hun Denys Finch Hatton og bliver også venner med Karen Blixen, hendes mand Bror og flere andre personer i den fornemme kreds. Hun bliver præsenteret for storvildtsjægere, bohemer, litterater, livsnydere og endda for de engelske prinser. Trods et nyt ægteskab er det Denys, der vedbliver at være hendes sande kærlighed, ligesom han også er Karens. Sikke en mand, han må have været! Vi kender vel alle hans skæbne. Da flyvningen bliver udbredt, koster den flere menneskeliv.

Hendes liv bliver aldrig nogen dans på roser – og hun kæmpede hele sit liv for den tilværelse og den kærlighed, hun ønskede. Imod fordomme, sladder og kønsdiskriminering.
Andet ægteskab bliver heller ikke lykkeligt. Hun formår stadig ikke at tilpasse sig omgivelsernes forventninger til hende som kvinde, men selv efter tabet af Denys Finch Hatton, og siden også sin lille søn, kæmper hun videre som den smukke urkvinde, hun er. Hun bliver pilot, og finder vis fred og frihed i luften.

Den dag i dag er Beryl Markham kendt som en af de allerstørste kvindelige flyvepionerer, og hun var den første kvinde, der fløj alene over Atlanten fra Vestengland til USA non-stop.

Romanen får 5 store stjerne fra mig og kan købe på Saxo.com her(affiliate link)

stjerne sortstjerne sortstjerne sortstjerne sortstjerne sort

 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.